sobota, 10 sierpnia 2013

Zupa pomidorowa z serem feta


Pan pomidor wlazł na tyczkę
I przedrzeźnia ogrodniczkę
„Jak pan może,
Panie pomidorze?!”


Składniki:
  • 1,5 l buliony mięsno-warzywnego
  • 1 puszka pomidorów z puszki
  • 0,5 szkl mleka
  • ¾ kostki sera feta
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia
  • sól, pieprz, papryka
Przygotowanie:

Do bulionu dodajemy pomidory wraz z posiekanym czosnkiem. Doprowadzamy do wrzenia i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.

W miseczce mieszamy 0,5 kostki sera feta wraz z mlekiem i jedną łyżką mąki. Do miski dodajemy pół szklanki przestudzonej zupy i dokładnie mieszamy. Wszystko razem gotujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką natomiast na koniec podajemy porwane listki bazylii.

Pozostały ser feta kroimy w kostkę. Nakładając zupę na talerz na sam spód sypiemy po kilka kostek sera.



Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Pysznie :) Niegdy nie sądziłam, że ser feta może aż tak dobrze smakować w zupie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...