Cześć Moi Kochani Makaroniarze! Z
nowym rokiem wracam z nowymi marzeniami, postanowieniami,
przepisami... I mimo że 2013 był cudownym 2013 to 2014 będzie
naszym rokiem :) Każdego z nas! Niech w Waszych głowach włączy
się tryb: będę szczęśliwy/a! Pomyślcie i realizujcie! It's
soooooo simple! :)
Trzymam za Ciebie kciuki <3
Dzisiaj, z okazji nowego roku, pozwólmy
sobie na coś kalorycznego, pysznego, tak żeby każdy dzień roku był
syty i pyszny.
Cannelloni z mięsem mielonym i sosem
pomidorowym. Udoskonalona wersja przepisu z Wielkiego Żarcia
Składniki:
- opakowanie makaronu cannelloni - 250 g
- 50 dkg mięsa mielonego
- 30 dkg pieczarek
- 1 cebula
- czosnek
- kostka rosołowa
- słoiczek przecieru pomidorowego
- pomidory w puszce
- szklanka mleka
- łyżka masła
- łyżka mąki
- pieprz, sól, zioła prowansalskie
- około 15 dkg sera żółtego
- olej
Przygotowanie:
Mięso mielone podsmażamy na patelni
na łyżeczce oleju wraz z posiekaną cebulka i czosnkiem.
Obrane, pokrojone drobno pieczarki dodajemy do mięska i dusimy.
Kostkę rosołową rozpuszczamy w pól szklanki gorącej wody i dodajemy do składników na patelni. Doprawiamy do smaku i dodajemy słoiczek przecieru pomidorowego.
Całość dusimy pod przykryciem około 10-15 minut.
Następnie na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy do niej łyżkę mąki. Po chwili wlewamy na patelnię szklankę mleka. Uważamy, aby mleko się nie zagotowało. Dodajemy sól i pieprz do smaku. W taki sposób przygotowaliśmy sos beszamelowy. Przelewamy go do wysmarowanego tłuszczem na naczynia żaroodpornego.
Suchy makaron cannelloni napełniamy farszem mięsnym. Układamy w naczyniu żaroodpornym (na sosie beszamelowym). Całość zalewamy pomidorkami z puszki, obficie posypujemy startym serem żółtym i posypujemy ziołami prowansalskimi. Cały makaron musi być przykryty. Pieczemy około 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Obrane, pokrojone drobno pieczarki dodajemy do mięska i dusimy.
Kostkę rosołową rozpuszczamy w pól szklanki gorącej wody i dodajemy do składników na patelni. Doprawiamy do smaku i dodajemy słoiczek przecieru pomidorowego.
Całość dusimy pod przykryciem około 10-15 minut.
Następnie na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy do niej łyżkę mąki. Po chwili wlewamy na patelnię szklankę mleka. Uważamy, aby mleko się nie zagotowało. Dodajemy sól i pieprz do smaku. W taki sposób przygotowaliśmy sos beszamelowy. Przelewamy go do wysmarowanego tłuszczem na naczynia żaroodpornego.
Suchy makaron cannelloni napełniamy farszem mięsnym. Układamy w naczyniu żaroodpornym (na sosie beszamelowym). Całość zalewamy pomidorkami z puszki, obficie posypujemy startym serem żółtym i posypujemy ziołami prowansalskimi. Cały makaron musi być przykryty. Pieczemy około 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
PS. Jeśli nasze naczynie żaroodporne
jest zbyt małe nie ma problemu żeby zrobić warstwy. Tj: połowa
sosu beszamelowego na to połowa nadzianych rurek, połowa pomidorów
z puszki i 1/3 sera żółtego. Na to znowu sos beszamelowy, reszta
rurek cannelloni, pomidorów i ser żółty z ziołami.
Smacznego! :)
Zrobiłam i woooow! Pychota :)
OdpowiedzUsuń