środa, 1 stycznia 2014

Cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym



Cześć Moi Kochani Makaroniarze! Z nowym rokiem wracam z nowymi marzeniami, postanowieniami, przepisami... I mimo że 2013 był cudownym 2013 to 2014 będzie naszym rokiem :) Każdego z nas! Niech w Waszych głowach włączy się tryb: będę szczęśliwy/a! Pomyślcie i realizujcie! It's soooooo simple! :)

Trzymam za Ciebie kciuki <3

Dzisiaj, z okazji nowego roku, pozwólmy sobie na coś kalorycznego, pysznego, tak żeby każdy dzień roku był syty i pyszny.


Cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Udoskonalona wersja przepisu z Wielkiego Żarcia




Składniki:

  • opakowanie makaronu cannelloni - 250 g
  • 50 dkg mięsa mielonego 
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • czosnek
  • kostka rosołowa
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • pomidory w puszce 
  • szklanka mleka
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • pieprz, sól, zioła prowansalskie
  • około 15 dkg sera żółtego
  • olej

Przygotowanie:

Mięso mielone podsmażamy na patelni na łyżeczce oleju wraz z posiekaną cebulka i czosnkiem.
Obrane, pokrojone drobno pieczarki dodajemy do mięska i dusimy.
Kostkę rosołową rozpuszczamy w pól szklanki gorącej wody i dodajemy do składników na patelni. Doprawiamy do smaku i dodajemy słoiczek przecieru pomidorowego.
Całość dusimy pod przykryciem około 10-15 minut.
Następnie na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy do niej łyżkę mąki. Po chwili wlewamy na patelnię szklankę mleka. Uważamy, aby mleko się nie zagotowało. Dodajemy sól i pieprz do smaku. W taki sposób przygotowaliśmy sos beszamelowy. Przelewamy go do wysmarowanego tłuszczem na naczynia żaroodpornego.
Suchy makaron cannelloni napełniamy farszem mięsnym. Układamy w naczyniu żaroodpornym (na sosie beszamelowym). Całość zalewamy pomidorkami z puszki, obficie posypujemy startym serem żółtym i posypujemy ziołami prowansalskimi. Cały makaron musi być przykryty. Pieczemy około 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

PS. Jeśli nasze naczynie żaroodporne jest zbyt małe nie ma problemu żeby zrobić warstwy. Tj: połowa sosu beszamelowego na to połowa nadzianych rurek, połowa pomidorów z puszki i 1/3 sera żółtego. Na to znowu sos beszamelowy, reszta rurek cannelloni, pomidorów i ser żółty z ziołami.

Smacznego! :)


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...