niedziela, 25 sierpnia 2013

Jajka ze szpinakiem zapiekane w kokilkach


To moja druga potrawa w kokilkach. Pierwszy pyszny pudding znajdziecie tutaj. Teraz było inaczej mniej słodko ale również pysznie. Cudowna alternatywa do standardowego śniadania. Przepis od dawna krąży w sieci, jednakże jest to wersja podstawowa szpinak + jajka. U mnie musiało być wzbogacone o coś „mojego” :) Wyszło pysznie.

Zawsze boje się eksperymentów, tym razem znowu popłynęłam i uwierzcie mi warto. Gdyż nie sztuką jest wykonać, sztuką jest wymyślić :)


Składniki:
(na jedną kokilkę)
  • jajko
  • duża łyżka szpinaku (u mnie mrożony)
  • mała kromka ciemnego chleba
  • ząbek czosnku
  • kosteczka serka topionego
  • łyżka startego sera żółtego
  • plasterek pomidora
  • masło do wysmarowania kokilki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotowujemy szpinak: rozmrażamy na patelni, czekamy aż wyparuje cała woda, dodajemy poszatkowany czosnek, solimy i pieprzymy do smaku.

Kokilkę wysmarowujemy masłem.

Na samym spodzie układamy pokrojoną w kosteczkę kromkę chleba. Na chlebek nakładamy szpinak. Na szpinak, z jednej strony kosteczkę sera topionego, a w pozostałe miejsce wbijamy jajko. Na wierzch kładziemy plasterek pomidora i całość posypujemy startym serem żółtym.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kokilki wstawiamy do naczynia żaroodpornego, nalewamy gorącej wody tak, aby sięgała połowy wysokości kokilek. Pieczemy 15 minut. 



Smacznego :)



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...