poniedziałek, 3 czerwca 2013

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Podążając śladami naszych babć, dążyłam do ulepienia najlepszego, najbardziej delikatnego ciasta pierogowego. Wyszło genialne, dlatego bez chwili zawahania postanowiłam się tym z Wami podzielić.


Dzisiaj królują pierogi ze szpinakiem i serem feta!
 


Składniki


Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 żółtko

Farsz:
  • 300 gram mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • opakowanie sera typu feta
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i jajkiem. Powoli dolewamy wodę cały czas formując ciasto. Wodę dodajemy do momentu aż zobaczymy, że ciasto będzie elastyczne.

Farsz:
W garnku rozpuszczamy masło dodajemy szpinak, gotujemy. Dodajemy 1 białko które zostało nam z ciasta oraz 1 całe jajko. Energicznie mieszamy na gładką masę. Smażmy do momentu wyparowania wody, co chwilę mieszając. Gdy szpinak ostygnie dodajemy pokruszony ser feta. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto wałkujemy na grubość około 2 milimetrów, szklanką wykrawamy okrągłe placuszki, na które układamy farsz. Dokładnie zalepiamy brzegi.


Gotujemy około 4-5 minut w gorącej osolonej wodzie.


Pyszne i banalnie proste :)

7 komentarzy:

  1. Mnniam ;) a może jakiś przepis na kruche ciasteczka z czekoladą ? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. kruche ciasteczka? No jasne! Zapraszam za tydzień po przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zaraz robie,zobaczymy jak wyjda...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierogi ze szpinakiem świetny pomysł na obiad:)
    Ja osobiście daje na górę jogurt naturalny i rukole

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...