Podążając śladami naszych babć,
dążyłam do ulepienia najlepszego, najbardziej delikatnego ciasta
pierogowego. Wyszło genialne, dlatego bez chwili zawahania
postanowiłam się tym z Wami podzielić.
Dzisiaj królują pierogi ze szpinakiem
i serem feta!
Składniki
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 żółtko
Farsz:
- 300 gram mrożonego szpinaku
- 2 łyżki masła
- opakowanie sera typu feta
- 1 jajko
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i
jajkiem. Powoli dolewamy wodę cały czas formując ciasto. Wodę
dodajemy do momentu aż zobaczymy, że ciasto będzie elastyczne.
Farsz:
W garnku rozpuszczamy masło dodajemy
szpinak, gotujemy. Dodajemy 1 białko które zostało nam z ciasta
oraz 1 całe jajko. Energicznie mieszamy na gładką masę. Smażmy
do momentu wyparowania wody, co chwilę mieszając. Gdy szpinak
ostygnie dodajemy pokruszony ser feta. Mieszamy i doprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
Ciasto wałkujemy na grubość około 2
milimetrów, szklanką wykrawamy okrągłe placuszki, na które
układamy farsz. Dokładnie zalepiamy brzegi.
Gotujemy około 4-5 minut w gorącej osolonej wodzie.
Pyszne i banalnie proste :)
Mnniam ;) a może jakiś przepis na kruche ciasteczka z czekoladą ? :D
OdpowiedzUsuńkruche ciasteczka? No jasne! Zapraszam za tydzień po przepis :)
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję! ;)
OdpowiedzUsuńkoniecznie :) nie ma to jak domowe pierogi! :)
Usuńzaraz robie,zobaczymy jak wyjda...
OdpowiedzUsuńi jak, jak? :)
UsuńPierogi ze szpinakiem świetny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńJa osobiście daje na górę jogurt naturalny i rukole