poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Leczo



Pozwól, że zapytam, jak według Ciebie smakuje lato?

Dla mnie jest ono malinami, borówkami, poziomkami, jeżynami, brzoskwiniami, truskawkami, arbuzami... i mogłabym tak wymieniać i wymieniać... Ale czy lato ma tylko słodki smak?

Lato to również botwinka, cukinia, dynia, sałata, rzodkiewka, słonecznik, kurki...
Czemu nie pomyślałeś i o nich?

Przygotowując dzisiejszy wpis długo głowiłam się nad tym czy w ogóle powinnam poruszać ten temat. Temat cukinii/kabaczka. Ale co mi tam, ja też bym nikomu nie uwierzyła dopóki w moim ogródku z jednych ziaren nie wyrosły i cukinie i kabaczki. Co jest?!

Wujek Gugle jak zawsze okazał się przepomocny, wystarczy już tylko wpisać hasło cukinia, a wikipedia wyświetla nam hasło KABACZEK! Nadal niezniechęcona otwieram niniejszy link i czytam... 
„Kabaczek (Cucurbita pepo convar. giromontiina Greb.[2], Cukinia) – odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego zucchina (tj. mała dynia). Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki.”

Czyli cukinia i kabaczek to to samo!
To tak jak ziemniaki.

U mnie to ziemniak u Ciebie pyra.



Składniki:

1,5 kg cukinii
4 kolorowe papryki
500 gram przecieru pomidorowego
0,5 kg cebuli
1 łyżka oleju
sól, pieprz, ostra papryka, curry


Przygotowanie:

Na oleju, w dużym garnku, podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Do cebuli dorzucamy pokrojoną również w grubą kostkę paprykę. Dusimy około 15-20 minut. Do warzyw dodajemy pokrojoną cukinię. Gotujemy na małym ogniu aż cukinia zmięknie. Pilnujmy jej miękkości aby z naszej potrawy nie zrobiła się nieapetyczna paćka.
Kiedy cukinia osiągnie pożądaną przez nas miękkość dodajemy przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i dużą ilością przyprawą curry, która świetnie komponuje się z kabaczkiem :)

Jeśli chcecie i w zimie poczuć smak lata, to leczo możecie spokojnie mrozić albo pasteryzować w słoikach.



Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Robię ten przepis od wielu lat tylko nie dawałam curry .Chciałam zaznaczyć że zimową porą jak smażę mięso dodaje leczo- jest pyszne. Samo leczo podgrzewam na patelni wbijam do tego 2,3 jajka i jest śniadanie wyśmienite.
    Dzięki p. kuchcikowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. super :) świetny pomysł z tym jajkiem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...