Pozwól, że zapytam, jak
według Ciebie smakuje lato?
Dla mnie jest ono malinami, borówkami,
poziomkami, jeżynami, brzoskwiniami, truskawkami, arbuzami... i
mogłabym tak wymieniać i wymieniać... Ale czy lato ma tylko słodki
smak?
Lato to również botwinka, cukinia,
dynia, sałata, rzodkiewka, słonecznik, kurki...
Czemu nie pomyślałeś i o nich?
Przygotowując dzisiejszy wpis długo
głowiłam się nad tym czy w ogóle powinnam poruszać ten temat.
Temat cukinii/kabaczka. Ale co mi tam, ja też bym nikomu nie
uwierzyła dopóki w moim ogródku z jednych ziaren nie wyrosły i
cukinie i kabaczki. Co jest?!
Wujek Gugle jak zawsze okazał się
przepomocny, wystarczy już tylko wpisać hasło cukinia, a wikipedia
wyświetla nam hasło KABACZEK! Nadal niezniechęcona otwieram
niniejszy link i czytam...
„Kabaczek (Cucurbita pepo convar.
giromontiina Greb.[2], Cukinia) – odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę
wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "cukinia"
od włoskiego zucchina (tj. mała dynia). Na południowym wschodzie
Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest
uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą
różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je
otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki.”
Czyli cukinia i kabaczek to to samo!
To tak jak ziemniaki.
U mnie to ziemniak u Ciebie pyra.
Składniki:
1,5 kg cukinii
4 kolorowe papryki
500 gram przecieru pomidorowego
0,5 kg cebuli
1 łyżka oleju
sól, pieprz, ostra papryka, curry
Przygotowanie:
Na oleju, w dużym garnku, podsmażamy
na złoty kolor pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Do cebuli
dorzucamy pokrojoną również w grubą kostkę paprykę. Dusimy
około 15-20 minut. Do warzyw dodajemy pokrojoną cukinię. Gotujemy
na małym ogniu aż cukinia zmięknie. Pilnujmy jej miękkości aby z
naszej potrawy nie zrobiła się nieapetyczna paćka.
Kiedy cukinia osiągnie pożądaną
przez nas miękkość dodajemy przecier pomidorowy. Dokładnie
mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i dużą
ilością przyprawą curry, która świetnie komponuje się z
kabaczkiem :)
Jeśli chcecie i w zimie poczuć smak
lata, to leczo możecie spokojnie mrozić albo pasteryzować w
słoikach.
Smacznego :)
Robię ten przepis od wielu lat tylko nie dawałam curry .Chciałam zaznaczyć że zimową porą jak smażę mięso dodaje leczo- jest pyszne. Samo leczo podgrzewam na patelni wbijam do tego 2,3 jajka i jest śniadanie wyśmienite.
OdpowiedzUsuńDzięki p. kuchcikowa.
super :) świetny pomysł z tym jajkiem :)
OdpowiedzUsuń