Kochany Panie Boże, nigdy więcej nie
dawaj mi natchnienia do gotowania w taką pogodę.
Dziękuję.
E.
Składniki:
- 200 g brązowego makaronu
- jedna nieduża pierś z kurczaka (około 250 g)
- 0,5 kg dyni
- 250 g szpinaku (u mnie mrożony)
- kostka sera feta
- 1 duża śmietana 18%
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- jajko
- tymianek, gałka muszkatołowa,papryka, pieprz i sól
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, musi być wystarczjący twardy, aby podczas
pieczenia nie zrobiła się z niego niesmaczna papka.
Kurczaka kroimy w kostkę obsypujemy
papryką, pieprzem, tymiankiem i odrobiną soli. Lekko podsmażamy.
Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną w kostkę cebulę.
Dynie obieramy, kroimy w kostkę,
gotujemy około 10 minut, aż trochę zmięknie.
Szpinak rozmrażamy na patelni,
dodajemy łyżkę masła, posiekany czosnek i doprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
Śmietanę roztrzepujemy z jajkiem
Układamy w naczyniu żaroodpornym w
następującej kolejności:
- ¾ makaronu
- kurczak z cebulą
- ¼ makaronu
- dynia
- szpinak
- pokruszony ser feta
- śmietana z jajkiem
- obsypujemy tymiankiem i gałką muszkatołową
Pieczemy pod przykryciem około 20
minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie około 8 minut
bez przykrycia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz