czwartek, 8 sierpnia 2013

Zapiekanka z brązowym makaronem, dynią, kurczakiem, szpinakiem i serem feta


Kochany Panie Boże, nigdy więcej nie dawaj mi natchnienia do gotowania w taką pogodę.
Dziękuję.
E.


Składniki:


  • 200 g brązowego makaronu
  • jedna nieduża pierś z kurczaka (około 250 g)
  • 0,5 kg dyni
  • 250 g szpinaku (u mnie mrożony)
  • kostka sera feta
  • 1 duża śmietana 18%
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • jajko
  • tymianek, gałka muszkatołowa,papryka, pieprz i sól


Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente, musi być wystarczjący twardy, aby podczas pieczenia nie zrobiła się z niego niesmaczna papka.

Kurczaka kroimy w kostkę obsypujemy papryką, pieprzem, tymiankiem i odrobiną soli. Lekko podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną w kostkę cebulę.

Dynie obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy około 10 minut, aż trochę zmięknie.

Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy łyżkę masła, posiekany czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Śmietanę roztrzepujemy z jajkiem

Układamy w naczyniu żaroodpornym w następującej kolejności:
  • ¾ makaronu
  • kurczak z cebulą
  • ¼ makaronu
  • dynia
  • szpinak
  • pokruszony ser feta
  • śmietana z jajkiem
  • obsypujemy tymiankiem i gałką muszkatołową

Pieczemy pod przykryciem około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie około 8 minut bez przykrycia.




Smacznego :)





  Makaron kreatywnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...