Strogonow, strogonoff... nazywamy go różnie, ale kto raz go spróbuje, zawsze będzie tęsknił, za tym samym smakiem czerwonego mięsa z idealnie dobranymi warzywami...
Robiłam i jadłam (!!!) go pierwszy raz, potrawa, której nigdy nie serwowano u mnie w domu, a za której smakiem (i teraz się powtarzam) tęsknił mój towarzysz życia...
- kochanie... kto jak kto, ale ja tego nie ugotuje?
Składniki:
0,5 kg wołowiny
0,5 kg pieczarek
3 średnie ogórki kiszone
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
koncentrat pomidorowy
majeranek
ziele angielskie
słodka i ostra papryka
przyprawa do potraw typu warzywko
mąka
olej
(jeśli ktoś lubi można dodać jeszcze paprykę)
Przygotowanie:
Na początek trzy podstawowe zasady.
- W żadnym wypadku nie solimy samej wołowiny.
- Aby wołowinka była naprawdę miękka trzeba gotować ją bardzo długo, więc nie będzie to ta jedna z tych szybkich potraw.
- Strogonowa można spokojnie mrozić albo zawekować w słoikach.
Wołowinę kroimy w paseczki, smażymy na niewielkiej ilości oleju. Wrzucamy do garnka, dodajemy warzywko, kilka ziaren ziela angielskiego, majeranek, spor słodkiej papryki i pokrojony lub przemielony przez praskę czosnek. Zlewamy wodą, mniej więcej dwa razy tyle ile mamy mięsa.
Gotujemy 20 minut.
Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na patelni i wrzucamy do garnka z naszą potrawą.
Kolejnym etapem są pieczarki. Myjemy je dokładnie, kroimy w paski i dodajemy do garnka. Gdy pieczarki już opadną dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i jeśli ktoś wybrał opcję z papryką to również i ją dodajemy.
Gotujemy aż mięso będzie miękkie.
Dodajemy 4 łyżki koncentratu, sól, pieprz, ostrą paprykę i jeśli ktoś lubi naprawdę pikantne to polecam wrzucić jedną papryczkę chili peperoncini (pychaaaa, ale pamiętajcie JEDNĄ bo inaczej to... ogieeeeeeeeeeeeń! :) ).
Robimy zasmażkę z mąki i oleju, dodajemy do naszej potrawy i chwilę jeszcze gotujemy.
Zrobione!
Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub z chlebkiem.
Na zdjęciach mamy właśnie pokazanego strogonowa z kaszą gryczaną.
Pyszności.
A Wam jak smakowało? :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz