wtorek, 9 lipca 2013

Botwina czyli typowo letnia zupa

Przyjaciele są jak warzywa - kiedy je zjesz oni umierają .

Składniki:

  • 1 duży pęczek botwiny
  • włoszczyzna
  • 1 – 1,5 litra bulionu
  • świeży koperek
  • cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • śmietana


Przygotowanie:

Buraczki oddzielam od liści i gałęzi. Obieram warzywo i kroje w cieniutką kostkę bądź w nieduże plasterki. Wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Gotuje około 10 minut i dodaje łyżeczkę brązowego cukru.
Po 10 minutach gotowania dodaje dokładnie umyte i poszatkowane liście i gałęzie oraz pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Dolewam bulion, gotuje około 15 minut po czym dodaje sok z połowy cytryny i poszatkowany czosnek. Gotuje jeszcze chwilę. Doprawiam solą i pieprzem.

Już na talerzu dodaje dużą ilość koperku i opcjonalnie zabielam śmietaną.

Najlepiej podawać z jajkiem.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...