Przyjaciele są jak warzywa - kiedy je zjesz oni umierają .
Składniki:
- 1 duży pęczek botwiny
- włoszczyzna
- 1 – 1,5 litra bulionu
- świeży koperek
- cytryna
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- śmietana
Przygotowanie:
Buraczki oddzielam od liści i gałęzi. Obieram warzywo i kroje w cieniutką kostkę bądź w nieduże plasterki. Wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Gotuje około 10 minut i dodaje łyżeczkę brązowego cukru.
Po 10 minutach gotowania dodaje dokładnie umyte i poszatkowane liście i gałęzie oraz pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Dolewam bulion, gotuje około 15 minut po czym dodaje sok z połowy cytryny i poszatkowany czosnek. Gotuje jeszcze chwilę. Doprawiam solą i pieprzem.
Już na talerzu dodaje dużą ilość koperku i opcjonalnie zabielam śmietaną.
Najlepiej podawać z jajkiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz