Uwielbiam makarony. Mogłabym jeść je
7 razy w tygodniu. Szkoda tylko, że moje biodra nie dadzą rady
tyle znieść :)
Oprócz smaku, doceniam również
prostotę, wystarczy, ze do makaronu dodamy odpowiedni sos, trochę
mięsa i już mamy cudowną i szybką potrawę.
Ostatni tydzień był dla mnie bardzo
intensywny, tak też w mojej kuchni królowało: spaghetti bolognese,
spaghetti carbonara i trochę kuchni meksykańskiej (dla odmiany
zjedzone przez mojego mężczyznę z makaronem :D).
Szykujcie się kochani na iście włoską
ucztę!
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 0,2 dag kiełbasy zwyczajnej
- koncentrat pomidorowy/pomidory z puszki
- 1 duża cebula
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, ostra papryka, majeranek ew curry
- ser żółty
- makaron
Przygotowanie:
Na patelni smażymy oddzielnie: mięso
mielone, które doprawiamy szczyptą soli i pieprzem, następnie
kiełbasę i na końcu pokrojoną w kostkę cebulę.
Usmażone składniki wkładamy do
garnka i dodajemy koncentrat pomidorowy (lub pomidory). Jeśli jest
za gęste to dodajemy ¼ szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu i
przyprawiamy ulubionymi przyprawami, u mnie znalazły się: sól,
pieprz, dużo ostrej papryki, majeranek i curry (taka mieszanka
smakuje wybornie :) ). Gotujemy kilka minut, aby potrawa nabrała
aromatu przypraw i nakładamy na ugotowany uprzednio makaron. Na
całość obficie ścieramy żółty ser.
Szybko i pysznie.
Smacznego! :)
Ja mam tak samo - uwielbiam makarony, próbuję ich z różnymi sosami i nie wyobrażam sobie bez nich gotowania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. :)