niedziela, 21 lipca 2013

Krewetki... Jak je przygotować?


Odtąd łowienie krewetek było łatwe. Ludzie wciąż potrzebowali krewetki na sałatki, na grilla, a ponieważ ocalała jedynie nasza łódź, to kupowali je od Bubba-Gump. Mieliśmy kilkanaście łodzi. 12 o imieniu Jenny, duży magazyn. Mieliśmy nawet czapki z napisem „Bubba-Gump”. Krewetki Bubba-Gump. Dobrze znana marka. (po tym jak po huraganie na wybrzeżu tylko porucznik Dan i Forest otworzyli interes poławiaczy krewetek)


Każdy kto zaczyna przygodę z krewetkami zapewne zadaje sobie pytanie JAK MAM TO PRZYGOTOWAĆ ?????
Tutaj krótka instrukcja jak sobie najlepiej z nimi poradzić :)

Uwaga! Wybierajmy krewetki, które mają jasne główki. Ciemna główka informuje nas, że krewetka jest stara! Krewetki te nie powinny mieć też w środku żółtych kuleczek, czyli ikry (są niesmaczne i mają bardzo mało wartościowego mięsa)

Składniki:
  • 0,5 kg krewetek (byle nie koktajlowe)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarownego)
  • Cytryna



Przygotowanie:

Rozgrzewamy masło na patelni dodajemy poszatkowany czosnek a następnie wrzucamy rozmrożone, suche krewetki. Smażymy około 10-15 minut, aż zrobią się trochę ciemniejsze (długość smażenia zależy od patelni, temperatury i ilości krewetek), cały czas mieszając.

Gotowe :)

Teraz już tylko nakładamy na talerze, skrapiamy sokiem z cytryny i ozdabiamy posiekanym koperkiem.



Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Dzięki za zwięzłą instrukcję :) od dawna planuje zrobić krewetki ale coś się nie mogę przemóc :) Może niedługo wypróbuje wg twojej receptury!

    OdpowiedzUsuń
  2. Również podziękowanie ode mnie. Może w końcu moja Naczelna przełamie się do tego specjału.
    Pozdrawiam.
    Kazik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hihihi, życzę powodzenia i czekam na informację o efektach :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...