niedziela, 7 lipca 2013

Kurczak po meksykańsku


Nieczęsto zaglądam do kuchni meksykańskiej. Mimo że uwielbiam potrawy z tejże kuchni to najczęściej smakuje ich w ulubionej restauracji. Tym razem sama przygotowałam coś SWOJEGO :) Kurczaka po meksykańsku. Przygotowanie było szalenie szybkie a wynik końcowy szalenie pyszny :)

Składniki:
  • pierś z kurczaka 0,5 kg
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • ryż
  • przyprawy: curry, pieprz, kurkuma, ostra papryka


Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w curry oraz kurkumie i odstawiamy na 1 godzinkę aby się przegryzł. Smażymy w niewielkiej ilości oleju, przekładamy do garnka wraz z tłuszczykiem. Dodajemy fasolę z zalewą i przecedzoną kukurydzę. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu. (Jeśli jest zbyt rzadkie polecam zagęścić 1 łyżką mąki). Doprawiając dodajemy dużo curry, pieprzu i ostrej papryki.
Najlepiej podawać z ryżem.




Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Czy nie wyszedł ci aby zbyt mało ostry? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie nie :) kukurydza dodała trochę słodyczy, ale ostra papryka dodała pikantności :) było naprawdę pyszne

      Usuń
  2. Na pewno pyszny, ja zawsze na tygodniu meksykańskim w lidlu kupuję fasolkę w sosie chilli, do takich dań idealna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tydzień meksykański w lidlu? hmmm, nie wiedziałam, muszę poszukać kiedy szykuje się następny :)

      Usuń
  3. dlaczego cos co zawiera w sobie fasole czerwona musi byc meksykańskie? i od kiedy to curry i kurkuma to meksykańskie przyprawy? ja rozumiem kumin, ale to?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a czemu nie? meksyk to bogactwo kolorów, przypraw i smaków! a fasola jest tego przodownikiem ;)
      to tak jakby pytać czemu pierogi ruskie są pierogami ruskimi przecież są w nich ziemniaki! :P

      Usuń
    2. no właśnie kuchnia meksykańska to bogactwo kolorów i smaków... czego w tej potrawie nie widać a wrzucić do miski kukurydze z puszki, fasole z puszki i kurczaka i przyprawić indyjskimi przyprawami to za mało żeby to nazwać kuchnią meksykańską. poczytaj o tej kuchni o kolorach i smakach o przyprawach których sie tam używa jak kumin, chilli, pieprz, rożne odmiany papryk, cynamon, kolendra, oregano, kminek, goździki, czosnek, pomidory suszone mielone. to sa przyprawy na których zbudowane te kuchnie. To że protoplaści meksykanów Indianie (aztekowei, majowie), zostali pomyleni za Kolumba z Indiami i tak nazwani to nie znaczy ze tam używa sie przypraw kuchni indyjskiej.

      Usuń
    3. :*

      kocham cię narodzie.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...