niedziela, 30 czerwca 2013

Zupa cebulowa

    – Ogry są... jak cebula!
    – Śmierdzą?!
    – Tak... nie!
    – Bo się od nich płacze?
    – Nie!
    – Bo jak się zostawi je na słońcu to robią się brązowe i rosną im włoski?
    – NIE! Ogry mają WARSTWY! Rozumiesz, ogry mają warstwy – cebula ma warstwy. Ogry mają warstwy.
    – Wiesz, nie wszyscy lubią cebulę...
My lubimy!

Składniki:
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3-4 duże cebule
  • woda
  • 3 kostki rosołowe
  • serek topiony – śmietankowy
  • pietruszka
  • ewentualnie 1 szklanka białego wina




Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę dodajemy kostki rosołowe i obraną marchewkę, pietruszkę oraz selera. Cebulę kroimy w ćwiartki i również dorzucamy do wywaru. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą, dużą ilością pieprzu i pietruszki.

Jeśli zdecydowaliśmy się na bardziej wytrawną wersję to teraz dodajemy szklankę białego wina. Chwilę gotujemy i nalewamy pół szklanki wywaru.
Czekamy aż ostygnie i w szklance rozpuszczamy serek topiony (nie rozpuści się w całości ale mieszamy aby było jak najmniej grudek). Dodajemy do zupy.
Miksujemy wszystko blenderem.


























Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...