sobota, 29 czerwca 2013

Bigos


W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.
Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.
Bigos już gotów.


Składniki:

  • główka kapusty
  • 0,4 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 0,7 dag kiełbasy
  • koncentrat pomidorowy
  • grzyby (u mnie pieczarki)
  • mąka
  • 2 łyżki oleju
  • 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz, majeranek, papryka ostra (ewentualnie przyprawa do bigosu)

Przygotowanie:

Główkę kapusty szatkujemy wrzucamy do garnka. Wlewamy mniej więcej tyle wody ile jest kapusty. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie po czym gotujemy około 40 minut.

W tym czasie smażymy pokrojoną w talarki kiełbaskę oraz pokrojoną w kostkę cebulę.

Grzyby kroimy w grubszą kostkę.

Po 40 minutach gotowania wrzucamy poszatkowaną kiszoną kapustę. Gotujemy około 10 minut i dorzucamy kolejno: kiełbaskę, cebulę i grzyby.

Gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty.

Dodajemy cały słoiczek koncentratu i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością majeranku i papryki.

Na patelni robimy zasmażkę z oleju i mąki, dodajemy do garnka i szybko mieszamy aby nie zrobiły się grudki.


Smacznego! :)

PeeS. Jeśli wyjdzie nam duża ilość spokojnie możemy zamrozić :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...