W kociołkach bigos grzano; w słowach
wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.
Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.
Bigos już gotów.
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.
Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.
Bigos już gotów.
Składniki:
- główka kapusty
- 0,4 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 0,7 dag kiełbasy
- koncentrat pomidorowy
- grzyby (u mnie pieczarki)
- mąka
- 2 łyżki oleju
- 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz, majeranek, papryka ostra (ewentualnie przyprawa do bigosu)
Przygotowanie:
Główkę kapusty szatkujemy wrzucamy
do garnka. Wlewamy mniej więcej tyle wody ile jest kapusty. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie po czym gotujemy
około 40 minut.
W tym czasie smażymy pokrojoną w
talarki kiełbaskę oraz pokrojoną w kostkę cebulę.
Grzyby kroimy w grubszą kostkę.
Po 40 minutach gotowania wrzucamy
poszatkowaną kiszoną kapustę. Gotujemy około 10 minut i dorzucamy
kolejno: kiełbaskę, cebulę i grzyby.
Gotujemy na małym ogniu do miękkości
kapusty.
Dodajemy cały słoiczek koncentratu i
dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością
majeranku i papryki.
Na patelni robimy zasmażkę z oleju i
mąki, dodajemy do garnka i szybko mieszamy aby nie zrobiły się
grudki.
Smacznego! :)
PeeS. Jeśli wyjdzie nam duża ilość
spokojnie możemy zamrozić :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz