Gdy miałam 4 lata przestałam jeść mięso.
Gdy miałam 19 lat zachorowałam na anemię.
Gdy miałam 19,5 roku zaczęłam jeść drób.
Gdy miałam 21 lat i 86 dni zamieszkałam z mięsożercom.
Gdy miałam 21 lat i 87 dni zaczęłam gotować dla mięsożercy.
Gdy miałam 21 lat i 88 dni poznałam, że mięso nie jest takie złe.
Gdy miałam 22 lata i 18 dni nadal wiedziałam, że nie lubię smażonego mięsa i żadnych wędlin.
A dzisiaj gdy mam 22 lata i 19 dni pierwszy raz zrobiłam pulpety w sosie koperkowym :)
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki śmietany 18%
- ¼ szklanki mleka
- koperek (do wyboru świeży bądź suszony)
- 1 jajko
- 1 litr wody
- bułka tarta
- 2 kostki rosołowe
Przygotowanie:
Do miski wkładamy mięso, dosypujemy 2-3 łyżki bułki tartej, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.
Formujemy niewielki kulki i obtaczamy w mące.
W garnku gotujemy wodę i dodajemy kostki rosołowe. Gdy przyrządzimy rosół nalewamy go do szklanki (mniej więcej pół szklanki). I mieszamy ze śmietaną, mlekiem, nie może być żadnych grudek. Wlewamy do rosołu. Wsypujmy dużą ilość koperku.
Do garnka wkładamy pulpety obtoczone w mące. Gotujemy około 30 minut.
Najlepiej podawać z chlebem lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz