środa, 1 maja 2013

Trufle, bez pieczenia, najprostsze!

- Kochanie, co robisz?
- Trufle...
- A wiesz czym są trufle?
- No jasne, to takie czekoladowe kuleczki :)
- Hahhahahahhahahahhahahahhahahhaha...
- ?
- Hmm... trufle to takie grzyby!

A Wy o tym wiedzieliście?



Wczoraj pokusiłam się, aby zrobić takie małe, czekoladowe pyszności, które dają niesamowite smakowe uniesienia...

Składniki:
100 gram herbatników
1/2 kostki masła
2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao 
rodzynki
(jeśli ktoś lubi to orzechy i migdały)
alkohol (wódka, likier kokosowy, bądź też inny, jaki mamy w domu)
wiórki kokosowe

Przygotowanie:
Na początku rodzynki zalewamy alkoholem. Ja wzięłam dwie łyżki rodzynek do szklanki i alkoholu nalałam tyle aby je zakryło. 
Następnie kruszymy herbatniki, tutaj też mamy wielkie pole do popisu, jeśli chcemy żeby nam "chrupało" to na małe kawałeczki, jeśli wolimy jednolitą masę to kruszymy na miazgę.
Miękkie masło ucieramy mikserem bądź też łyżką z cukrem pudrem, jak składniki się połączą to dodajemy kakao i herbatniki.
Jeśli wybraliście wersje z orzechami i migdałami to siekamy je na grube kawałki i dodajemy do masy razem z rodzynkami i alkoholem, w którym się moczyły.
Całość mieszamy i formujemy małe kuleczki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Z jednej porcji wychodzi około 25 kuleczek

Całość wkładamy do lodówki i po godzinie możemy zajadać się pysznymi truflami nie grzybami :))






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...