wtorek, 28 maja 2013

Lasagne. Łatwa i pyszna


Przypomnijmy co wczoraj działo się na facebooku...

Kuchnia włoska... Kto z nas nie zachwyca się makaronami, które w połączeniu z idealnie dobranymi sosami tworzą piękną, pyszną opowieść :))
Pizza już była.
Spaghetti jeszcze nie.
Ale dzisiaj wieczorem opowiem Wam historię o mojej lasagne... Lasagne którą poznałam 2 dni temu i od której nie uwolnię się już przez długi czas....


Składniki:


makaron do lasagne
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
przyprawy (sól, pieprz)
0,5 kg mięsa mielonego
2 średnie cebule
sos do spaghetti Neapolitańskiego
2-3 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, oregano)
30 dkg żółtego sera



Przygotowanie:


W przygotowaniu naszej potrawy czekają nas trzy etapy: przygotowanie nadzienia mięsnego, przygotowywanie sosu beszamelowego oraz układanie razem z pieczeniem. Zaczynajmy!

Mięsne nadzienie:
  • do garnka wkładamy mięso
  • dodajemy pokrojoną na małe kawałeczki cebule
  • dusimy to małym ogniu przez ok. 10 min.
  • przygotowujemy sos Neapolitański zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i dodajemy do mięsa i cebuli
  • dodajemy poszatkowany czosnek
  • doprawiamy i zdejmujemy z gazu

Sos beszamelowy:
  • w garnku, na małym ogniu, roztapiamy masło
  • do roztopionego masła dodajemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji
  • stopniowo dodajemy mleko i energicznie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji
  • doprawiamy do smaku, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu

Układanie i pieczenie:
  • blachę bądź też naczynie żaroodporne smarujemy masłem
  • kładziemy płaty makaronu (mi wychodzą 3 na warstwę)
  • na to sos beszamelowy
  • nadzienie mięsne
  • posypujemy 1/3 startego sera
  • makaron
  • sos beszamelowy...

Itd. itd. aż będziemy mieli 3 warstwy makaronu, sosu beszamelowego, nadzienia mięsnego i sera żółtego.
Pamiętajmy, że ser powinien być na samej górze.

Na wierzchu możemy posypać oregano i ziołami prowansalskimi.

Pieczemy przez 20 minut w temperaturze ok. 180-200 stopni.

Najlepiej jeść jeszcze ciepłe






Smakowało? :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...