niedziela, 19 maja 2013

Pizza italiano

Po włosku umiem: spaghetti, pasta, arrivederci, ti amo, liczyć po włosku (1 włosek, 2 włosek, 3 włosek... :) ) i jeszcze...

umiem zrobić najlepszą pizze na świecie! 



Składniki:

(na dwie pizze na cienkim cieście ze średnicą około 30 cm)

  • 400 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szkl. wody
  • 1/2 opakowania świeżych drożdży bądź 1 opakowanie suszonych
Dodatki:

wg uznania, ale w mojej pizzy znalazły się:

  • ser żółty do starcia
  • 5 pieczarek
  • śmietana 18%
  • majonez
  • czosnek
  • salami
  • koncentrat pomidorowy
  • oregano

Przygotowanie:        


Drożdże rozpuścić w małej ilości wody (około ¼ szklanki).
Mąkę przesiać ze szczyptą soli do miski, zrobić dłonią wgłębienie, wlać rozpuszczone drożdże, olej, resztę wody i dokładnie wymieszać.
Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski przełożyć je na oprószoną mąką stolnice.
Wyrabiać 10 minut. Uformować kulę, przykryć i odstawić w ciepła miejsce.
Po około 30 minutach przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Surowe ciasto smarujemy sosem pomidorowym: koncentrat pomidorowy wymieszany z solą, pieprzem, łyżką oleju i duża ilością oregano.

Na to kładziemy pokrojone w plasterki pieczarki, salami i na samą górę ścieramy dużą ilość sera.

Wszystko to posypujemy oregano.

Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy około 15-20 minut.

Od razu po upieczeniu wyjmujemy z pieca aby nic nam się nie przypaliło.

Całość polewam już przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym, mieszamy: śmietanę, 2 łyżki majonezu i posiekany czosnek, sól, pieprz i oregano do smaku.




Bon Appetit!





1 komentarz:

  1. Przepis fajny, ale pizza chyba Ci się nieco przypaliła?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...