Pyszny, zdrowy i inny dodatek do obiadu?
Ziemniaki... były
Ryż... był
Kasza gryczana... no też już była!
Bakłażan... tak! pycha!
Ostatnio do kurczaka przygotowałam bakłażana w panierce z siemienia lnianego. Oprócz ciekawego smaku to siemię również doskonale wypełniło nasze żołądki (więcej o siemieniu).
Składniki:
1 bakłażan
Pół szklanki mąki
Pół szklanki bułki tartej
2 jajka
5 łyżek siemienia lnianego
Olej
Przygotowanie:
Kroimy naszego bakłażana, za plastry mające grubość od 0,5 cm do 1 cm, solimy, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie bakłażan puści wodę i tym samym pozbędziemy się jego goryczkowego smaku. Wycieramy do sucha i...
Przygotowujemy trzy miseczki:
w pierwszej mąka, w drugiej jajko i w trzeciej bułka tarta wymieszana z siemieniem lnianym.
Solimy i pieprzymy każdy plaster i kolejno obtaczamy w mące, jajku i bułce z siemieniem. Kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron, na małym ogniu, na złoty kolor.
Teraz już tylko ściągając z patelni trzeba położyć na papierowym ręczniku aby odsączyć z tłuszczu gdyż bakłażan bardzo dużo go potrzebuje, a przecież jemy zdrowo! :)
Koniec!
Z jednego bakłażana wychodzi bardzo dużo, zobaczcie, mi wyszedł caaały talerz i prawdę mówiąc nie potrzebowałabym do tego żadnego mięsnego dodatku :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz