środa, 1 maja 2013

Bakłażan w panierce z siemienia lnianego

Pyszny, zdrowy i inny dodatek do obiadu?

Ziemniaki... były
Ryż... był
Kasza gryczana... no też już była!
Bakłażan... tak! pycha!

Ostatnio do kurczaka przygotowałam bakłażana w panierce z siemienia lnianego. Oprócz ciekawego smaku to siemię również doskonale wypełniło nasze żołądki (więcej o siemieniu). 

Składniki:
1 bakłażan 
Pół szklanki mąki
Pół szklanki bułki tartej
2 jajka
5 łyżek siemienia lnianego
Olej 

Przygotowanie:
Kroimy naszego bakłażana, za plastry mające grubość od 0,5 cm do 1 cm, solimy, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie bakłażan puści wodę i tym samym pozbędziemy się jego goryczkowego smaku. Wycieramy do sucha i...

Przygotowujemy trzy miseczki:
w pierwszej mąka, w drugiej jajko i w trzeciej bułka tarta wymieszana z siemieniem lnianym. 

Solimy i pieprzymy każdy plaster i kolejno obtaczamy w mące, jajku i bułce z siemieniem. Kładziemy na rozgrzany olej i smażymy  z obu stron, na małym ogniu, na złoty kolor. 

Teraz już tylko ściągając z patelni trzeba położyć na papierowym ręczniku aby odsączyć z tłuszczu gdyż bakłażan bardzo dużo go potrzebuje, a przecież jemy zdrowo! :) 

Koniec!

Z jednego bakłażana wychodzi bardzo dużo, zobaczcie, mi wyszedł caaały talerz i prawdę mówiąc nie potrzebowałabym do tego żadnego mięsnego dodatku :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...