Smak lata, smak ciepła, smak, który
uwielbiam <3
Składniki:
- 1 młoda kapusta
- 2 cebule
- 20 dag boczku wędzonego
- Mąka
- Olej
- Koperek
- Listek, ziele angielskie
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i boczek roimy w kostkę i
przesmażamy w garnku w którym będziemy przyrządzać kapustkę.
Kiedy cebula z boczkiem lekko się przyrumienią wrzucamy
poszatkowaną kapustę (oczywiście wcześniej odrywamy brzydkie
liście, które są na zewnątrz kapusty). Dolewamy dwie szklanki
wody, wrzucamy listek i ziele i gotujemy do miękkości kapusty
(około 15 – 20 min).
Kiedy kapusta będzie już miękka to
doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie robimy zasmażkę:
na patelnię wlewamy około 3 łyżki oleju i kiedy mocno się
przygrzeje dodajemy czubatą łyżkę mąki, szybko mieszamy,
dodajemy do garnka z kapustą i też od razu mieszamy. Gotujemy
jeszcze chwilę, dodajemy poszatkowany koperek i...
Smacznego :)
To moja pozycja obowiązkowa jak tylko pokazuje się młoda kapusta :)
OdpowiedzUsuńu mnie dokładnie tak samo! to jeden z tych smaków lata :)
Usuń