sobota, 7 czerwca 2014

Młoda kapusta zasmażana


Smak lata, smak ciepła, smak, który uwielbiam <3


Składniki:
  • 1 młoda kapusta
  • 2 cebule
  • 20 dag boczku wędzonego
  • Mąka
  • Olej
  • Koperek
  • Listek, ziele angielskie
  • Sól, pieprz


Przygotowanie:

Cebulę i boczek roimy w kostkę i przesmażamy w garnku w którym będziemy przyrządzać kapustkę. Kiedy cebula z boczkiem lekko się przyrumienią wrzucamy poszatkowaną kapustę (oczywiście wcześniej odrywamy brzydkie liście, które są na zewnątrz kapusty). Dolewamy dwie szklanki wody, wrzucamy listek i ziele i gotujemy do miękkości kapusty (około 15 – 20 min).
Kiedy kapusta będzie już miękka to doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie robimy zasmażkę: na patelnię wlewamy około 3 łyżki oleju i kiedy mocno się przygrzeje dodajemy czubatą łyżkę mąki, szybko mieszamy, dodajemy do garnka z kapustą i też od razu mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę, dodajemy poszatkowany koperek i...


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. To moja pozycja obowiązkowa jak tylko pokazuje się młoda kapusta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie dokładnie tak samo! to jeden z tych smaków lata :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...