sobota, 16 sierpnia 2014

Koreańskie kulki mięsne


Uwielbiam blogosferę. To tutaj poznaje jak najwięcej smaków. Jakiś czas temu trafiłam na bloga: http://majanaboxing.blox.pl/2011/07/Koreanskie-kulki-miesne.html#ListaKomentarzy, tam znalazłam przepis na pyszne koreańskie kulki mięsne. Są taką ciekawą alternatywą na standardowych „mielonych”, a dla smakoszy orientu będą prawdziwą gratką :)



Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 posiekana cebulka
  • 1 łyżka podpieczonych ziaren sezamu
  • pół szklanki mąki
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
  • 2 łyżki oleju

Sos:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka ostrego keczupu
  • 2 łyżeczki podpieczonych ziaren sezamu
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymiesza i odstawić do lodówki aby sos przeszedł.
Wymieszać mięso z resztą składników z wyjątkiem oleju, mąki i jajka. Z masy formować kulki. Panierować w mące, jajku i jeszcze raz w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać polane sosem.



Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...