Uwielbiam
blogosferę. To tutaj poznaje jak najwięcej smaków. Jakiś czas
temu trafiłam na bloga:
http://majanaboxing.blox.pl/2011/07/Koreanskie-kulki-miesne.html#ListaKomentarzy,
tam znalazłam przepis na pyszne koreańskie kulki mięsne. Są taką
ciekawą alternatywą na standardowych „mielonych”, a dla
smakoszy orientu będą prawdziwą gratką
:)  
Składniki:
- pół kilograma mięsa mielonego
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - świeżo zmielony pieprz do smaku
 - sól do smaku
 - 1 posiekany ząbek czosnku
 - 1 posiekana cebulka
 - 1 łyżka podpieczonych ziaren sezamu
 - pół szklanki mąki
 - 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
 - 2 łyżki oleju
 
Sos:
- 4 łyżki sosu sojowego
 - 4 łyżki octu winnego
 - 2 łyżeczki miodu
 - 1 łyżka ostrego keczupu
 - 2 łyżeczki podpieczonych ziaren sezamu
 - 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
 
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki sosu dokładnie wymiesza i odstawić do lodówki aby sos
przeszedł. 
Wymieszać
mięso z resztą składników z wyjątkiem oleju, mąki i jajka. Z
masy formować kulki. Panierować w mące, jajku i jeszcze raz w
mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać polane
sosem. 
Smacznego
:) 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz