Na ciepłe dni szukam zawsze dań,
które będą lekkie, szybkie i po zjedzeniu których będę się
czuła syta i pełna sił. Dzisiaj w mojej kuchni królują krewetki.
Do tego sałata, pieczone ziemniaczki i ser feta. Czego chcieć
więcej? :)
Składniki:
- 0,5 kg krewetek
- mix sałat
- ser feta
- pomidorki koktajlowe
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- kilka ziemniaków
- 2 łyżki masła
- czosnek
- cytryna
Przygotowanie:
Przygotowujemy krewetki:
Rozgrzewamy masło na patelni dodajemy
poszatkowany czosnek a następnie wrzucamy rozmrożone, suche
krewetki. Smażymy około 10-15 minut, aż zrobią się trochę
ciemniejsze (długość smażenia zależy od patelni, temperatury i
ilości krewetek), cały czas mieszając.
Do dużej miski wsypujemy mix sałat
(bądź dowolną mieszankę sałat, którą mamy w domu :)),
pokrojony w kostkę ser feta, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, 1-2 łyżki oliwy z oliwek, trochę
soli, pieprzu, zioła prowansalskie i dokładnie mieszamy. Nakładamy
na talerze, na to usmażone krewetki i upieczone ziemniaczki. Krewetki skrapiamy cytryną.
Smacznego :)
Kocham krewetki, w tej sałatce wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńteż niedawno robiłam ale mam ochotkę na więcej :)