niedziela, 1 czerwca 2014

Lekka sałatka z krewetkami



Na ciepłe dni szukam zawsze dań, które będą lekkie, szybkie i po zjedzeniu których będę się czuła syta i pełna sił. Dzisiaj w mojej kuchni królują krewetki. Do tego sałata, pieczone ziemniaczki i ser feta. Czego chcieć więcej? :)

Składniki:

  • 0,5 kg krewetek
  • mix sałat
  • ser feta
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • kilka ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • czosnek
  • cytryna



Przygotowanie:

Przygotowujemy krewetki:
Rozgrzewamy masło na patelni dodajemy poszatkowany czosnek a następnie wrzucamy rozmrożone, suche krewetki. Smażymy około 10-15 minut, aż zrobią się trochę ciemniejsze (długość smażenia zależy od patelni, temperatury i ilości krewetek), cały czas mieszając.

Do dużej miski wsypujemy mix sałat (bądź dowolną mieszankę sałat, którą mamy w domu :)), pokrojony w kostkę ser feta, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, 1-2 łyżki oliwy z oliwek, trochę soli, pieprzu, zioła prowansalskie i dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerze, na to usmażone krewetki i upieczone ziemniaczki. Krewetki skrapiamy cytryną.





Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Kocham krewetki, w tej sałatce wyglądają bardzo apetycznie :)
    też niedawno robiłam ale mam ochotkę na więcej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...