piątek, 19 września 2014

Sushi krok po kroku

I słowo stało się ciałem! W końcu zrobiłam moje pierwsze sushi! Do tej pory nie mogę pozbyć się uczucia dumy, mimo że już tyle dni od mojego pysznego obiadku minęło :) Zachęcam każdego z was do przygotowania sushi. Po pierwszej zakręconej (czy też nie ;) ) rolce będziecie chcieli wszystko rzucić ale spokojnie, kolejne próby na 100% będą udane. No to co? Zaczynamy!


Składniki:
  • glony Nori
  • ryż do sushi
  • gotowy sos do sushi (może być też ocet ryżowy)
  • sos sojowy
  • wasabi
  • marynowany imbir
  • mata bambusowa

I to co chcemy mieć w środku naszego sushi. U mnie znalazły się:
wędzony łosoś
tuńczyk
surimi
ogórek zielony
awokado

Przygotowanie:

1) Gotujemy ryż. Najlepiej zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ważne jest, żeby dokładnie go przed gotowaniem wypłukać. Płuczemy aż woda będzie przejrzysta. U mnie to było nawet 12 razy.
Z jednej szklanki ryżu wychodzi około 6-7 rolek czyli około 56 kawałków.

2) Do ugotowanego gorącego ryżu dodajemy 3 łyżki gotowego sosu do ryżu (możemy też sami przygotować taki sos:  3 łyżki octu + 3 łyżki cukru + łyżeczka sosu sojowego. Wszystko razem podgrzewamy aż się rozpuści cukier (zaczerpnięte z wielkiego żarcia))

3) Bardzo ważne: czekamy aż ryż będzie zimny. W tym czasie kroimy wszystkie kawałki:
ogórka na długość płatka glona, następnie na pół, jeszcze raz na pół i jeszcze raz :) tak żeby było 8 kawałków. Natomiast kiedy mamy ćwiartki to wykrajamy gniazda nasienne
surimi kroimy na pół,
łososia w plastry o szerokości około 1 cm
awokado na grubość ogórka
tuńczyka dokładnie odsączamy

4) Nori kroimy na pół (możemy pomóc sobie nożyczkami)

5) Połówkę Nori kładziemy na brzegu bambusowej maty. Błyszczącą stroną do spodu. Układamy ryż, ale na końcu glona zostawiamy około 1 cm wolnej przestrzeni aby dobrze się zawinęło i skleiło. Po całej długości przez środek dajemy cienki pasek wasabi. I układamy nasze składki w dowolnej kombinacji, np. łosoś i ogórek; łosoś, awokado i surimi; surimi i ogórek; tuńczyk i ogórek . Jaki tylko macie pomysł.

6. Kromi rolki: na pół, jeszcze na pół i jeszcze raz :) Tak żeby wyszło 8 kawałków. Każdy z nich maczamy w sosie sojowym, zjadamy i zagryzamy kawałkiem imbiru aby oczyścić kubki smakowe przed kolejnym kęsem.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...