środa, 15 stycznia 2014

Domowe burgery

 
Zawsze wzbraniałam się od domowych hamburgerów, bo... za dużo roboty, za dużo kalorii, za dużo zmarnowanego czasu w stosunku do jakości burgera... i masz babo placek wszystko z powyższych ma się nijak do tego co przygotowałam, są ekspresowe i ilość kalorii jest porównywalna (lub mniejsza) jak „prawdziwy” obiad.
Były pyszne, pełne ulubionych warzyw i co najważniejsze można było się nimi najeść :)
Prawdę mówiąc nie trzeba do nich skomplikowanego przepisu, tylko wyobraźni o naszym idealnym, wymarzonym burgerze.



Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 sałata
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek świeży
  • 1 cebula
  • 6 bułek
  • majonez
  • ketchup
  • musztarda
  • ser topiony w plasterkach
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • olej do smażenia




Przygotowanie:

Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką. Robimy z niego około 0,5 cm (jeśli wolicie grubsze to 1 cm) placek i szklanką wycinamy kotlety. Smażymy je na gorącym oleju (mniej więcej po 5 minut z każdej strony).
Do piekarnika wrzucamy na 1-2 minuty przekrojoną na pół bułkę (aby trochę się przygrzała i była chrupiąca). Na ciepłej bułce smarujemy majonez, kładziemy plasterek sałaty, jeden usmażony kawałek mięsa, plaster sera, musztardę, pomidora, cebulę, ogórka, wierzchnią część bułki smarujemy ketchupem zamykamy i... możemy rozkoszować się tym pysznym obiadkiem :)

Smacznego :)
Tani i syty obiad dla dwóch osób!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...