Buenos días!
Dzisiaj wkraczamy w świat
meksykańskiej mieszanki smaków, kolorów i przypraw, które
pobudzają nasze zmysły do totalnej eksplozji kulinarnych radości!
Składniki:
- 1 opakowanie tortilli (6 placków)
- 500 gram mięsa mielonego
- 1 pomidor
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 cebula
- ok. 150 gram sera żółtego
- pieprz, sól, ostra papryka
- Sos czosnkowy:
1 śmietana lub jogurt
naturalny
1 łyżka majonezu
1 czubata łyżeczka
musztardy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na niewielkiej ilości
oleju smażymy cebulę. Gdy ta osiągnie złocisty kolor dodajemy
mięso i również dusimy do całkowitego usmażenia mięsa. Dodajemy
pokrojonego w kostkę pomidoram, koncentrat pomidorowy i doprawiamy
pieprzem, dużą ilością ostrej papryki i szczyptą soli.
Podsmażamy chwilę razem i do naszego farszu dorzucamy odsączoną
kukurydzę i czerwoną fasolę. Smażymy razem ok. 1 minuty.
Przygotowujemy sos
czosnkowy mieszając wszystkie wyżej wymienione składniki dotyczące
tego sosu (śmietana, majonez, musztarda, czosnek, sól, pieprz).
Rozkładamy tortillę,
smarujemy sosem czosnkowym, nakładamy farsz, zawijamy nasz placek
zgodnie z instrukcją na opakowaniu :) Posypujemy startym żółtym
serem i zapiekamy w piecyku bądź mikrofalówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz