piątek, 3 stycznia 2014

Burrito


Buenos días!

Dzisiaj wkraczamy w świat meksykańskiej mieszanki smaków, kolorów i przypraw, które pobudzają nasze zmysły do totalnej eksplozji kulinarnych radości!


Składniki:

  • 1 opakowanie tortilli (6 placków)
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 1 pomidor
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • ok. 150 gram sera żółtego
  • pieprz, sól, ostra papryka
  • Sos czosnkowy:
            1 śmietana lub jogurt naturalny
            1 łyżka majonezu
            1 czubata łyżeczka musztardy
            2 ząbki czosnku
            sól, pieprz



Przygotowanie:

Na niewielkiej ilości oleju smażymy cebulę. Gdy ta osiągnie złocisty kolor dodajemy mięso i również dusimy do całkowitego usmażenia mięsa. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidoram, koncentrat pomidorowy i doprawiamy pieprzem, dużą ilością ostrej papryki i szczyptą soli. Podsmażamy chwilę razem i do naszego farszu dorzucamy odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Smażymy razem ok. 1 minuty.

Przygotowujemy sos czosnkowy mieszając wszystkie wyżej wymienione składniki dotyczące tego sosu (śmietana, majonez, musztarda, czosnek, sól, pieprz).

Rozkładamy tortillę, smarujemy sosem czosnkowym, nakładamy farsz, zawijamy nasz placek zgodnie z instrukcją na opakowaniu :) Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piecyku bądź mikrofalówce.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...