A dzisiaj blog.. tzn blok czekoladowy
:) Wielbiciele łakoci na pewno już nie raz rozkoszowali się jego
smakiem. Pyszny i prosty w wykonaniu. Zachęcam wszystkich do
spróbowania.
„Biochemia dowodzi, że nie ma
różnicy pomiędzy miłością a dużą tabliczką czekolady”
Składniki:
- 400 g mleka w proszku
- około 200 – 250 g herbatników
- 1,5 szklanki cukru
- 4 płaskie łyżki stołowe gorzkiego kakao
- 0,5 szklanki mleka
- 200 g masła/margaryny
Przygotowanie:
W garnuszku podgrzewamy mlekom,
dodajemy pokrojoną margarynę i rozpuszczamy na małym ogniu. Cały
czas mieszamy i stopniowo dodajemy cukier i kakao. Gdy cukier się
rozpuści zdejmujemy z ognia i wsypujemy mleko w proszku. Miksujemy
naszą masę tak długo aby nie było żadnych grudek. Łamiemy
herbatniki i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką (będzie bardzo
gęste :). Nakładamy do foremki, najlepiej wyłożonej papierem.
Blok bardzo ciężko się kroi więc po zastygnięciu ciasto wyłożone
na papierze będziemy mogli spokojnie wyjąć.
Całość schładzamy i następnie
przechowujemy w lodówce.
Smacznego! :)
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuń