poniedziałek, 6 stycznia 2014

Blok czekoladowy


A dzisiaj blog.. tzn blok czekoladowy :) Wielbiciele łakoci na pewno już nie raz rozkoszowali się jego smakiem. Pyszny i prosty w wykonaniu. Zachęcam wszystkich do spróbowania.

Biochemia dowodzi, że nie ma różnicy pomiędzy miłością a dużą tabliczką czekolady”

Składniki:
  •  400 g mleka w proszku 
  • około 200 – 250 g herbatników
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 płaskie łyżki stołowe gorzkiego kakao
  • 0,5 szklanki mleka
  • 200 g masła/margaryny


Przygotowanie:

W garnuszku podgrzewamy mlekom, dodajemy pokrojoną margarynę i rozpuszczamy na małym ogniu. Cały czas mieszamy i stopniowo dodajemy cukier i kakao. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia i wsypujemy mleko w proszku. Miksujemy naszą masę tak długo aby nie było żadnych grudek. Łamiemy herbatniki i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką (będzie bardzo gęste :). Nakładamy do foremki, najlepiej wyłożonej papierem. Blok bardzo ciężko się kroi więc po zastygnięciu ciasto wyłożone na papierze będziemy mogli spokojnie wyjąć.
Całość schładzamy i następnie przechowujemy w lodówce.



Smacznego! :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...