czwartek, 26 września 2013

Mini szarlotki z bezą zapiekane w kokilkach

Urodziny mojego mężczyzny to bardzo ważny dzień dla nas obojga. Ważny dla niego, bo to on dzisiaj ma swoje święto a ważny dla mnie gdyż to ja świętuję w kuchni :)

Wiedząc, że mój chłopak nie przepada za tortami miałam bardzo ciężki orzech do zgryzienia myśląc co słodkiego przygotować. Padło na szarlotkę :) No ale cała blacha to dla nas za dużo więc upiekłam w kokilkach. Dwóch małych i dwóch dużych.
Efekt?
Nasze kubki smakowe wywijały salta! :)




Składniki:
  • 150 g mąki
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • cynamon
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jabłka
  • 4 łyżki cukru
  • zapach waniliowy

Przygotowanie:

Wyrabiamy ciasto z mąki, masła, dwóch żółtek, cukru waniliowego oraz łyżeczki cynamonu.
Dzielimy na cztery części.
Kokilki wysmarowujemy masłem, posypujemy mąką i wylepiamy ciastem. Zarówno spód jak i brzegi.
Spód każdej, wyłożonej ciastem, kokilki posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem. Kolejno do każdej kokilki wkładamy pokrojone w cienkie plastry jabłka. Posypujemy znowu cynamonem i cukrem waniliowym i następnie pieczemy przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie ubijamy piane z dwóch białek. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i zapach waniliowy.

Pod koniec pieczenia ciasta, delikatnie wyjmujemy kokilki i układamy na nich ubitą pianę. Pieczemy jeszcze około 15 minut. Tym razem w piekarniku nagrzanym do 130 stopni.



Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...