Trzeba teraz uwierzyć
w pewną opowieść - zaczęła. - Kiedyś
byliśmy plamkami w oceanie, potem rybami,
następnie jaszczurami i małymi ssakami, a wreszcie
małpami. I mnóstwo nas było pomiędzy. Ta ręka
była niegdyś płetwą, była także szponem! W moich
ludzkich ustach mam ostre kły wilka i siekacze
królika, i żujące zęby krowy! Nasza krew
jest słona jak morze, z którego wyszliśmy!
Kiedy ogarnia nas lęk, nasza skóra zachowuje się, jakby
rosło na niej futro, które powinno się
zjeżyć. Jesteśmy historią.
Wszystko, czymkolwiek stawaliśmy się
w naszej drodze, wciąż w nas jest. Czy chcecie
usłyszeć dalszy ciąg tej historii?
Przepis na rybkę z Wielkiego Żarcia
:)
Składniki:
- 1 kg filetów rybnych bez ości
- jajko
- bułka tarta
- 3/4 kg marchwi
- 3 pietruszki
- kawałek selera
- 1 średni por
- 4 cebule
- koncentrat pomidorowy
- listek laurowy
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie:
Filety kroimy na 4-5 cm. wycieramy do
sucha (dzięki temu nie będzie się rozpadała podczas smażenia!),
solimy, pieprzymy, obtaczamy w jajku i bułce tartej a następnie
smażymy na gorącym tłuszczu z obydwu stron.
W międzyczasie ścieramy na tarce
warzywa (pora kroimy w paski) i dodajemy do podsmażonej cebuli. Do
warzyw dodajemy listek laurowy i ziele. Kiedy warzywa trochę zmiękną
podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Do miękkich warzyw dodajemy
koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i trochę cukru.
Spód nieco głębszego naczynia
wykładamy rybą i na to nakładamy przygotowane warzywa. Możemy
posypać natką pietruszki i skropić sokiem z cytryny.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz