poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Ryba po grecku


Trze­ba te­raz uwie­rzyć w pewną opo­wieść - zaczęła. - Kiedyś by­liśmy plam­ka­mi w oceanie, po­tem ry­bami, następnie jaszczu­rami i małymi ssa­kami, a wreszcie małpa­mi. I mnóstwo nas było po­między. Ta ręka była nieg­dyś płetwą, była także szpo­nem! W moich ludzkich us­tach mam os­tre kły wil­ka i siekacze króli­ka, i żujące zęby kro­wy! Nasza krew jest słona jak morze, z które­go wyszliśmy! Kiedy ogar­nia nas lęk, nasza skóra zacho­wuje się, jak­by rosło na niej fut­ro, które po­win­no się zjeżyć. Jes­teśmy his­to­rią. Wszys­tko, czym­kolwiek sta­waliśmy się w naszej drodze, wciąż w nas jest. Czy chce­cie usłyszeć dal­szy ciąg tej historii?

Przepis na rybkę z Wielkiego Żarcia :)


Składniki: 

  • 1 kg filetów rybnych bez ości
  • jajko
  • bułka tarta
  • 3/4 kg marchwi
  • 3 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 średni por
  • 4 cebule
  • koncentrat pomidorowy
  • listek laurowy
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego 
  • sól
  • pieprz
  • cukier


Przygotowanie:

Filety kroimy na 4-5 cm. wycieramy do sucha (dzięki temu nie będzie się rozpadała podczas smażenia!), solimy, pieprzymy, obtaczamy w jajku i bułce tartej a następnie smażymy na gorącym tłuszczu z obydwu stron.

W międzyczasie ścieramy na tarce warzywa (pora kroimy w paski) i dodajemy do podsmażonej cebuli. Do warzyw dodajemy listek laurowy i ziele. Kiedy warzywa trochę zmiękną podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Do miękkich warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i trochę cukru.

Spód nieco głębszego naczynia wykładamy rybą i na to nakładamy przygotowane warzywa. Możemy posypać natką pietruszki i skropić sokiem z cytryny.


Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...